Konec septembra so si učenci 4. razreda OŠ Jožeta Gorjupa iz Kostanjevice na Krki v okviru naravoslovnega dneva ogledali glavni vodni vir - zajetje Jama, ki oskrbuje vodovod Kostanjevica na Krki.

Četrtošolci so bili s tematiko Voda nekoč in danes del skupnega projekta Čar vode, v katerega so bili vključeni vsi razredi osnovne šole. Omenjeni projekt je v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine potekal od 23. do 30. septembra.

Otroci so najprej ogledali prečrpališče Jama in napravo za pripravo pitne vode, ki je pričela delovati spomladi leta 2016. Kombinirano napravo sestavlja peščeni filter, UV-dezinfektor in klorinator. Postopek filtracije rešuje problem motnosti, UV-dezinfekcija pa uničuje mikroorganizme, ki so odporni na klor. Jan Zadravec, ki je vodil ogled, je poudaril, da je voda po pripravi zdravstveno ustrezna in uporabnikom ni potrebno več prekuhavati vode ob vsakem deževju.

V drugem delu pa so učenci skupaj z Andreo Cesar pripravili 3 zanimive poskuse s pitno vodo. Otroci so bili navdušeni nad učenjem v naravi, poznali odgovore skoraj na vsa zastavljena vprašanja in bili odlični asistenti pri izvajanju poskusov.