Čistilna akcija Smetožerka se je uvrstila med tri najboljše akcije letošnjega izbora za najboljšo čistilno akcijo na natečau Moja reka si 2018. Med finalisti sta ob Gimnaziji Krško, ki je organizator Smetožerke, še Občina Žalec in Turistično društvo Zalog.

Na natečaj Moja reka si 2018 je prispelo več kot 40 prijav različnih turističnih društev, organizacij, izobraževalnih ustanov in občin, ki so organizirale čistilne akcije na območju slovenskih rek in bližnjih lokalnih območij. Med njimi je bila tudi Smetožerka, ki so jo v aprilu na območju Vrbine in bregov reke Save pripravili na Gimnaziji Krško in Srednji poklicni in strokovni šoli Krško.

    

Letošnjo akcijo Smetožerka so poimenovali ''Ukradimo plastiko vodi,'' saj so tokrat poleg odstranjevanja kosovnih odpadkov dijaki čistili tudi predvsem plastične odpadke z bregov reke Save.

Tokratna akcija je bila že četrta po vrsti, udeležilo se je je največ dijakov doslej. Vsakoletno pri akciji sodeluje tudi družba Kostak, kjer zbrane odpadke odpeljejo v Center za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad in omogočijo predelavo oziroma pravilno obdelavo odpadkov namesto njihovega razpadanja v naravi.