Že eno leto na območju Krškega polja poteka projekt Uravivo, namenjenemu učinkovitejši rabi vode in hranil v rastlinski pridelavi za varovanje in izboljšanje virov pitne vode. Slednji so namreč ključnega pomena za vodooskrbo, saj se z območja Krškega polja oskrbuje več kot polovica občanov krške občine.

Podzemna voda na območju Krškega polja je zaradi kmetijstva obremenjena z nitrati in fitofarmacevtskimi sredstvi, predvsem zaradi gnojenja z gnojevko. Še posebej na jugozahodnem delu so vsebnosti nitrata v podzemni vodi nad 50 mg/l, kar pomeni slabo kakovost, zaradi česar je črpališče pitne vode Drnovo zaprto.

V okviru projekta zato nameravamo razviti obstojno gnojilo iz gnojevke, ki bi ga lahko uporabljali tudi izven območja Krškega polja, preizkusiti različne metode namakanja v sadovnjaku in na pri pridelavi zelenjave, opredeliti možnost rabe podzemne vode za namakanje, idr. in navsezadnje pripraviti predlog ukrepov za zmanjšanje onesnaženja podzemne vode Krškega polja.

Pred nekaj dnevi smo predstavniki sodelujočih organizacij sestali ob zaključku prvega leta projekta in si ogledali stanje na terenu.

       

Projekt Uravivo vodi Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, v družbi Kostak pa se projektu pridružujemo kot sofinancer in hkrati sodelujoča raziskovalna organizacija, kjer v projektu aktivno sodelujeta Andrea Cesar in Špela Arh Marinčič.