V teh dneh intenzivno urejamo okolico zbiralnic – ekoloških otokov – na vaseh in območjih, kjer ni goste poselitve v občinah Krško in Kostanjevica na Krki. Uredili, očistili in pokosili smo okolico več kot 150 ekoloških otokov.

Na območju občin Krško in Kostanjevica na Krki je vzpostavljenih več kot 300 ekoloških otokov, na katerih lahko občani odložijo ločeno zbrane steklene odpadke, papir, odpadno embalažo in ponekod tudi biološke odpadke ter odpadno električno in elektronsko opremo.

Široka mreža ekoloških otokov omogoča občanom priročno odlaganje svojih ločeno zbranih odpadkov. S tem omogočajo njihovo nadaljnjo obdelavo in zmanjšujejo negativne vplive odpadkov na okolje.

Ob košnji in čiščenju se je izkazalo, da so bili ponekod v neposredni bližini zbiralnic odloženi tudi odpadki, ki tja ne spadajo, prav tako so bili ponekod odpadki zavrženi v okolico zbirnih posod namesto vanje, kar lahko povzroči onesnaženje in negativno vpliva na zdravje narave in človeka.

Naj ob tem dodamo, da je vsem gospodinjstvom enkrat letno na voljo tudi brezplačni odvoz kosovnih odpadkov, ki ga lahko vsak delovni dan med 7. in 15. uro naročite na telefonski številki 07 48 17 278 ali 07 48 17 276.