Država je predpisala zaračunavanje in višino okoljske dajatve

Okoljsko dajatev za onesnaževanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda zaračunavamo skladno z državno uredbo, in sicer na osnovi porabljene vode. Na območju zasebnih vodovodov pa je osnova število prijavljenih prebivalcev v stavbi. V kolikor se komunalne odpadne vode čistijo na čistilni napravi ali mali čistilni napravi, se zaračuna samo 10 % vrednosti cene. Okoljska dajatev je namenski vir za izgradnjo kanalizacijskega omrežja in vgradnje čistilnih naprav. V primeru okvare na interni instalaciji oziroma nekontroliranega iztoka vode je, ob predložitvi dokumentarnega gradiva (slike) in vloge, možna delna oprostitev.


Brezplačni kompost za spomladansko urejanje vrtov

V družbi Kostak bomo občanom po 15. aprilu nudili kakovostni kompost, primeren za uporabo na vrtu, zelenicah, v sadovnjakih, itd. Vsako gospodinjstvo bo lahko brezplačno na Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad prevzelo količino ene avtomobilske prikolice komposta.


Letno poročilo o kakovosti pitne vode in ravnanju z odpadno vodo

Tudi letos smo pripravili Poročilo o kakovosti pitne vode na javnih vodovodih ter odvajanju in čiščenju odpadnih vod, ki je dostopno na spletni stani www.kostak.si. V njem lahko preberete več o javnih vodovodnih in kanalizacijskih sistemih, zaščiti vodnih virov, kakovosti pitne vode ter čiščenju odpadnih vod na čistilnih napravah.


Obvestilo glede odvoza odpadkov v prazničnih dneh

  • V ponedeljek, 22. 4. 2019, zaradi velikonočnega praznika ne bomo zbirali komunalnih odpadkov. Posledično se bodo odvozi komunalnih odpadkov v tednu zamaknili za en dan.
  • V petek, 26. 4. 2019, bomo odvažali tudi odpadke, ki jih sicer zbiramo ob četrtkih.
  • V sredo, 1. 5. 2019, zaradi praznika dela ne bomo zbirali komunalnih odpadkov. Izostanek bomo nadomeščali v četrtek, 2. 5., in v petek, 3. 5. 2019.

Od 23. do 25. maja bo organizirana akcija zbiranja nevarnih odpadkov in odpadne električne in elektronske opreme. O urniku boste obveščeni v naslednjem mesecu.


 Račun za komunalne storitve za uporabnike v občini Krško

Občinski svet Občine Krško je v februarju potrdil cene za storitve gospodarskih javnih služb, ki začnejo veljati z marcem 2019. Zaradi dviga stroškov in velikih vlaganj v komunalno omrežje v preteklih letih ter manjšega subvencioniranja s strani občinskega proračuna bo položnica nekoliko višja. Zbrana sredstva omrežnine so prihodek občinskega proračuna in namenjena investicijskemu vzdrževanju komunalne infrastrukture.