Projekt VARUJ O(KO)LJE, katerega smo zaključili v maju, je bil usmerjen na področje varovanja in skrbi za okolje. V sklopu projekta smo v letu 2022 izvedli kar 13 delavnic, ki se jih je udeležilo več kot 220 udeležencev, od najmlajših v vrtcu, do najstarejših v domu za starejše. Na delavnicah smo se pogovarjali o skrbnem ravnanju z vodami in odpadki ter največjo pozornost namenili pravilnemu odlaganju odpadnega jedilnega olja, ki ga kot kuhinjski odpadek uvrščamo med ločeno zbrane frakcije komunalnih odpadkov. Prebivalci ga še vedno nepravilno odlagajo in ga zlivajo v kanalizacijo ali greznico ali pa zlivajo v okolje, kjer lahko pronica do podtalnice in onesnaži našo pitno vodo. Na delavnicah smo izdelovali tudi svečke iz odpadnega jedilnega olja, kjer se nam je pridružil bober Bor, ki e udeležencem razdelil gospodinjske posodice, da bodo lahko tudi doma pravilno zbirali odpadno jedilno olje. Na delavnicah in tudi širši javnosti smo razdelili že več kot 1.000 gospodinjskih posodic za zbiranje odpadnega jedilnega olja in postavil še dodatnih 7 uličnih zbiralnikov, kamor lahko zlijemo odpadno jedilno olje.

Novi ulični zbiralniki so postavljeni na naslednjih ekoloških otokih:

  • Cesti 4. julija 60, Krško,
  • Gubčevi ulici 8, Krško,
  • Sejmiški ulici 2, Leskovec pri Krškem,
  • Delavski 8, Senovo,
  • Jetrno selo 2, Brestanica,
  • Cesta na ribnik 7, Brestanica,
  • Ljubljanska cesta 27, Kostanjevica na Krki.

Ulični zbiralnik na Gubčevi ulici 8.

Gospodinjske posodice lahko vsak dan med 7.00 in 15.00 brezplačno prevzamete na blagajni v upravni stavbi družbe Kostak.

Nekaj utrinkov iz delavnic, kjer smo v družbi bobra Bora izdelovali svečke iz odpadnega jedilnega olja:

 

          

Partnerji pri projektu so: Občina Sevnica, Komunala d.o.o. Sevnica, Kostak d. d., Komunala Brežice d.o.o, Javno podjetje Komunala Radeče d.o.o., in Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.