V prostorih Hrvaške gospodarske zbornice v Koprivnici je bil danes, 3. julija, podpisan dogovor o uvedbi v delo izvajalca pri načrtovanju in izvajanju gradbenih del pri gradnji Regionalnega centra za ravnanje z odpadki Piškornica (RCGO Piškornica). Podpisala sta ga direktor RCGO Piškornica, Mladen Ružman, in Miljenko Muha, predstavnik konzorcija izvajalcev KOSTAK, komunalno in gradbeno podjetje, ter KOSTAK-GRADITELJSTVO TEHNOLOGIJA SIROVINE iz Zagreba.

Center bo zgrajen v občini Koprivnički Ivanec, 8 km severno od središča mesta Koprivnica, v Koprivniško-križevski županiji. Izvedba tega projekta bo modernizirala sistem ravnanja z odpadki in vzpostavila celovit in integriran sistem ravnanja z odpadki na območju štirih severozahodnih hrvaških županij (Koprivniško-križevevski, Varaždinski, Krapinsko-zagorski in Medžimursk), in sicer za skupaj 500.000 prebivalcev v 110 občinah.  S tem se bo Hrvaška dosegla napredek pri usklajevanju okoljskih politik z direktivami EU in uresničevanju nacionalnih ciljev glede ponovne uporabe, spodbujanja recikliranja in zmanjšanja količine odpadkov odloženih odpadkov. 

Vrednost prve faze gradnje centra znaša 88.910.270,74 evrov, medtem ko bo skupna vrednost projekta po revidirani študiji izvedljivosti znašala približno 120 milijonov evrov. Evropska unija sofinancira projekt do 70 %, Sklad za zaščito okolja in energetsko učinkovitost do 20 %, preostalih 10 % pa financirajo štiri županije. Projektiranje RCGO Piškornica bo trajalo leto dni, nato pa sledi gradnja, vse skupaj bo predvidoma zaključeno v 44 mesecih oziroma v letu 2027.   

V Piškornici bo potekala biološka in mehanska obdelava mešanih komunalnih odpadkov, sortiranje ločeno zbrane embalaže, priprava odpadkov za recikliranje, priprava odpadkov za energetsko izrabo, končno odlaganje stabiliziranih odpadkov ter obdelava in odlaganje gradbenih odpadkov. Projekt vključuje tudi gradnjo dveh pretovornih postaj, in sicer v Varaždinu in Zaboku. Z umestitvijo teh objektov bo zagotovljen bolj učinkovit transport mešanih komunalnih odpadkov in ostankov po sortiranju do RCGO Piškornica. 

Na slovesnosti so bili prisotni tudi župan Koprivnice Mišel Jakšić, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo in trajnostni razvoj Mile Horvat, načelnica Sektorja za evropske fonde iz Sklada za zaščito okolja in energetsko učinkovitost Maja Feketić, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak ter župan Međimurske županije Matija Posavec, skupaj z Zoranom Vrabeljem, županom občine Koprivnički Ivanec. Kot predstavnik izvajalcev pa je bil prisoten tudi Christoph Aztwanger, tehnični partner v projektu ter zaposleni v skupini Kostak, ki so sodelovali pri pripravi ponudbe.. 

 

Dogovor o uvedbi v delo sta podpisala Mladen Ružman, direktor RCGO Piškornica in Miljenko Muha, predstavnik konzorcija izvajalcev Kostak in Kostak GTS 
Foto: podravski.hr

 Center bo zgrajen v občini Koprivnički Ivanec, 8 km od Koprivnice