V gospodinjstvih vsakodnevno nastajajo različni biološki odpadki, od olupkov zelenjave in sadja do kavnih usedlin in pokvarjene hrane. Ti odpadki spadajo na kompost ali v posodo za biološke odpadke, čeprav jih številni še vedno odlagajo v posode za mešane komunalne odpadke.

V našem okolju še vedno zaznavamo prevelike količine biološko razgradljivih odpadkov med mešanimi komunalnimi odpadki, ta delež je po podatkih Ministrstva za okolje in prostor kar dvakrat večji od zastavljenih ciljev. Dosledno ločevanje bioloških odpadkov je nujno, saj nepravilno ravnanje predstavlja veliko okoljsko obremenitev. Za vse, ki imajo to možnost, je kompostiranje bioloških odpadkov najboljša izbira, kjer te možnosti ni, pa so na voljo rjave posode za biološke odpadke.

Kaj so biološki odpadki?

Med biološke odpadke spadajo zelenjavni in sadni odpadki vseh vrst, jajčne lupine, kavna usedlina, filter vrečke, pokvarjeni prehrambni izdelki, kuhani ostanki hrane, papirnati robčki, brisače in papirnate vrečke. Sem spada tudi vrtni odpad, ki ga sestavlja vejevje, trava, listje, stara zemlja lončnic ter drugi vrtni odpadki, kot so rože in plevel. Ti odpadki so primerni tako za kompostiranje kot oddajo v rjave posode za biološke odpadke.

POZOR – meso in odpadno jedilno olje med biološke odpadke ne spadata.

Ostanki mesa ne spadajo niti na kompost niti v rjavo posodo za biološke odpadke. Ostanke mesa odlagamo med preostanek odpadkov, v črno posodo za mešane komunalne odpadke.

Tudi odpadno jedilno olje zbiramo in oddajamo ločeno. 

V družbi Kostak smo se pridružili projektu ''Zeleno Posavje – za naravo in zdravje'', v okviru katerega smo do zdaj postavili tri zbirne posode za odpadno jedilno, kjer občani lahko oddajo odpadno jedilno olje. Posode so postavljene na zbiralnicah pri Osnovni šoli Jurija Dalmatina in Osnovni šoli Leskovec pri Krškem v krški občini ter pri Osnovni šoli Jožeta Gorjupa v občini Kostanjevica na Krki. V prihodnje nameravajo v okviru nadaljnjih projektov mrežo zbirnih posod za odpadno olje razširiti še na druga območja obeh občin.

Odpadno jedilno olje je mogoče oddati tudi na Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad ali ob akcijah zbiranja nevarnih odpadkov.