Svetovna akcija World CleanUp Day bo 15. septembra letos še tretjič in predvidoma zadnjič združila 150 svetovnih držav, med katerimi je tudi Slovenija, v skupni čistilni akciji. Na območju občine Krško je koordinator akcije Gimnazija Krško, skupnim prizadevanjem za čistejše okolje pa se ponovno pridružujemo tudi v družbi Kostak.

V Sloveniji akcija poteka pod sloganom ŠE ZADNJIČ Očistimo Slovenijo, ki jo koordinira društvo Ekologi brez meja, lokalno koordinacijo v Krškem pa so prevzeli v Gimnaziji Krško in akcijo poimenovali Očistimo Krško 2018. Krški gimnazijci sicer že nekaj let pripravljajo uspešno čistilno akcijo Smetožerka, v okviru katere v sodelovanju z Občino Krško in družbo Kostak čistijo divja odlagališča v občini.

K sodelovanju pri čiščenju okolja vabijo prav vse posameznike in društva, ki želijo en dan nameniti za dobro našega okolja. Akcija bo potekala v vseh krajevnih skupnostih občine Krško, kjer bodo za razporeditev prostovoljcev in dela skrbeli lokalni koordinatorji.

Registracija divjega odlagališča

Da bi lahko očistili kar največje število divjih odlagališč, jih je treba čim več registrirati, zato je eden glavnih ciljev akcije tudi popis divjih odlagališč. To je možno storiti s prenosom spletne aplikacije World CleanUp Day 2018, ki je na voljo na spletni strani ocistimokrsko.si, krški gimnazijci pa so pripravili tudi navodila, kako divje odlagališče registrirati s pomočjo aplikacije.

Vpis v register divjih odlagališč je sicer mogoče opraviti tudi na spletni strani register.ocistimo.si, prav tako je možna tudi prijava medobčinskemu inšpektoratu.

Kako lahko sodelujem?

Vsi, ki želite sodelovati v akciji Očistimo Krško 2018, ste vabljeni, da izpolnite pristopni obrazec na spletni strani ocistimokrsko.si.

Za vse informacije glede čistilne akcije, prijave divjih odlagališč in načina sodelovanja sta na voljo tudi elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in telefonska številka 07 49 06 406.