Z današnjim 1. avgustom smo v letošnjem letu na planetu Zemlja izrabili vse vire, ki jih narava v letu dni lahko obnovi. Od današnjega dne naprej planet živi na kredit, kar pomeni, da izrabljamo vire, ki se bodo obnavljali v prihodnjih letih.

Kot je zapisano na spletni strani overshootday.org, trenutno s pretiranim ribolovom, izsekavanjem gozdov in spuščanjem velikih količin ogljikovega dioksida v zrak, izrabljamo za 170 odstotkov letnih Zemljinih virov.

Dan prekoračenja Zemljinih virov oziroma dan ekološkega dolga vsako leto nastopi nekoliko prej, v preteklem letu je bil to 3. avgust, pred desetimi leti 15. avgust, pred tridesetimi leti 15. oktober in leta 1970, kot so začeli beležiti dan prekoračenja, je bil to 29. december.

V Sloveniji je sicer stanje še precej slabše, saj smo svoje naravne vire za letošnje leto izrabili že 12. maja.

Kaj lahko stori vsak izmed nas?

Kljub temu, da korenite spremembe zahtevajo ukrepe na vseh ravneh, lahko prav vsak posameznik pripomore k obnavljanju naravnih virov oziroma zmanjševanju njihove izrabe:

  • zmanjšujmo uporabo plastičnih vrečk, ki jih nadomestimo z nosilnimi vrečkami iz blaga, košarami ali drugimi okolju prijaznimi vrečkami;
  • opustimo pitje vode iz plastenk, še posebej zato, ker imamo zagotovljeno kakovostno pitno vodo iz pipe;
  • zmanjšujmo količino odpadkov in skušajmo koristno uporabiti tudi predmete, ki jih več ne potrebujemo;
  • ločujmo odpadke in reciklirajmo;
  • varčujmo z rabo energije.