Na nekaterih zbiralnicah – ekoloških otokih – so se že dlje časa pojavljale težave s preobremenjenostjo, saj so nekateri posamezniki od drugod dovažali večje količine odpadkov, hkrati pa so bile zaradi prebiranja odpadkov in brskanja po posodah zbiralnice pogosto neurejene. V teh dneh smo zato na nekaterih zbiralnicah namestili ključavnice in omejili dostop.

Ekološki otoki na Papirniški, Bohoričevi in Rozmanovi v Krškem ter pri Osnovni šoli Brestanica imajo zdaj zaklenjena vrata, ključe pa so prejeli bližnji stanovalci, ki jim je otok namenjen. Na območju teh otokov smo namreč pogosto zaznavali težave s preobremenjenostjo in neurejenostjo, ki sta se pojavljali zaradi posameznikov, ki so od drugod dovažali odpadke ali brskali po posodah in razmetavali njihovo vsebino.

Z zaklepanjem smo zato omejili dostop, kar naj bi to prekomerno kopičenje in razmetavanje v veliki meri zmanjšalo.

Žal zbiralnic ni mogoče popolnoma zavarovati pred nepooblaščenim odlaganjem odpadkov, kljub temu pa ugotavljamo, da se s temu ukrepi urejenost v veliki meri izboljšuje.

Ključe do zbiralnic smo že razdelili večini občanov, ki prebivajo v bližini omenjenih zbiralnic. Za vse občane, ki ključa niste prejeli, pa vseeno želite dostop do zbiralnice, pa je na voljo telefonska številna službe za zbiranje in odvoz odpadkov: 07 48 17 278.