1. PIJMO VODO IZ PIPE

V družbi Kostak osveščamo in spodbujamo že najmlajše, da je v našem okolju, kjer so razmere primerne, pitje vode iz pipe najboljša izbira. Kot upravljavec javnih vodovodov izvajamo nadzor nad kakovostjo pitne vode ter vzdržujemo vodovodna omrežja.

Konec februarja in v začetku marca smo na nekaterih osnovnih šolah v občinah Krško in Kostanjevica na Krki že razdelili nalepke, ki jih bodo učenci nalepili k umivalnikom in jih bodo spodbujali k pitju vode. Naš cilj je otrokom, na njim primeren način, strokovno predstaviti tematiko vode – od samega zajetja pa do (po čiščenju) ponovnega izpusta v okolje. Poudarjamo različne vidike: uživanje vode kot osnovna človeška potreba, higiena, raba vode v gospodinjstvu, vodni odtis, raba vode za potrebe izvajanja gospodarskih dejavnosti, za pridobivanje energije in podobno.

2. ZAKAJ JE VODA IZ PIPE DOBRA?

Slovenija je bogata z vodnimi viri in se po količini in kakovosti uvršča v sam Evropski vrh.

Voda iz pipe je bolj zdrava izbira od ustekleničene in veliko boljša alternativa od sladkanih ter gaziranih pijač, saj ne vsebuje dodanih sladkorjev ali drugih škodljivih dodatkov. Poleg tega lahko s pitjem vode iz pipe prispevamo k zmanjševanju plastičnih odpadkov ter posegamo po cenovno ugodnejši izbiri. V Sloveniji je voda iz pipe v povprečju 225-krat cenejša od ustekleničene, po svetu pa tudi do 1000-krat cenejša.

Po nekaterih podatkih naj bi ustekleničena voda 100-krat bolj obremenjevala okolje kot voda iz pipe, po celem svetu naj bi ustvarila približno 1,5 milijona ton plastičnih odpadkov. Res je, da danes veliko odpadkov že recikliramo, a jih še vedno preveč konča na odlagališčih. Biološka razgradnja plastenk za vodo pa lahko traja tudi do 1.000 let.

Zakaj bi potem zapravljali denar, dragoceno energijo in naravne vire za nekaj, kar priteče iz pipe v našem lastnem domu, medtem ko 18 % svetovnega prebivalstva nima dostopa do pitne vode?

Tudi vi lahko z majhnimi dejanji vsak dan storite nekaj za svoje okolje in spreminjate svet na bolje.

3. POTREBUJETE RAZLOGE ZA PITJE VODE IZ PIPE? 10 RAZLOGOV, KI JIM NE BOSTE MOGLI OPOREKATI.

  1. Voda najbolj odžeja.
  2. Blagodejno vpliva na počutje.
  3. Blaži glavobole in mnoge druge težave.
  4. Pomaga pri uravnavanju telesne teže.
  5. Spodbuja pozitivno razmišljanje.
  6. Na voljo je v neomejenih količinah.
  7. Je povsod dostopna in ugodna.
  8. Je najbolj ekološka, saj ne povzroča nobenih odpadkov.
  9. Samo voda iz pipe je ves čas pod nadzorom.
  10. Samo voda iz pipe je ves čas sveža.

Voda iz pipe. Že pri vas doma.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj