15. marca so nas obiskali učenci tretjih razredov Osnovne šole Jurija Dalmatina, Krško. Lep sončen dan so izkoristili za ogled vodohrana Resa, kjer so smo jih podučili o vodovodu in kanalizaciji.

Nina Leskovar Ferme, vodja nadzora kakovosti pitne vode, jim je razložila kako pride pitna voda do njihovih domov, kje jo črpamo, kako jo pripravljamo, katere objekte imamo na vodovodu in kako voda v naravi kroži. Učenci so uživali v razlagi in postavili veliko zanimivih vprašanj.

V nadaljevanju je Sabina Senica, vodja čistilnih naprav in tehnoloških procesov, razložila kako nastaja odpadna voda v gospodinjstvu, kje in kako jo čistimo, če živimo v mestu ter kako odpadna voda pride od hiše do čistilne naprave. Aleš Levičar, svetovalec v sklopu projekta VARUJVODO je predstavil kako čistimo odpadno vodo, če živimo na podeželju, kjer ni zgrajene javne kanalizacije. S pomočjo slikovnega gradiva so učenci izvedeli kaj ne sodi v odtoke hišne kanalizacije.

Učenci so aktivno sodelovali, zavedajo se zakaj določene stvari in snovi ne sodijo v odtoke ter kakšne posledice povzročijo na kanalizacijskem omrežju in čistilni napravi.