Rezultati nadzora kakovosti pitne vode v letu 2018 potrjujejo, da je bila pitna voda iz javnih vodovodov na območju občin Krško in Kostanjevica na Krki dobre kakovosti.

Nadzor kakovosti pitne vode izvajamo na celotnem vodovodnem omrežju – od zajetja do pipe uporabnika, na treh ravneh:

  • notranji nadzor v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), enota Novo mesto,
  • državni monitoring pitne vode,
  • dodatni lastni nadzor, ki ga strokovno izvajamo v Kostaku.

Notranji nadzor poteka skladno s Pravilnikom o pitni vodi in je vzpostavljen na osnovah HACCP načrta, ki določa mesta vzorčenja, pogostnost in obseg preiskav za posamezno mesto. Notranji nadzor vključuje vse faze distribucije pitne vode, od zajetja do pipe uporabnika. V letu 2018 je bilo v nadzor vključenih 78 vzorčnih mest in odvzetih 388 vzorcev. Vzorčenje v sklopu nadzora izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, enota Novo mesto.

V sklopu dejavnosti odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih odpadnih voda skrbimo, da se odpadne vode, ki se zbirajo v javni kanalizaciji ustrezno prečistijo. Na območjih, kjer ni predvidena izgradnja javne kanalizacije izvajamo preglede malih komunalnih čistilnih naprav (MKČN) in grezničnih gošč ter blata iz MKČN.  

Eden izmed ključnih ciljev izvajalcev gospodarskih javnih služb je poleg trajnega gospodarjenja z viri, načrtovanja, gradnje ter vzdrževanja sistemov, zagotavljanja usposobljenega in odgovornega osebja, ki izvaja javne službe, tudi ozaveščenost uporabnikov. Zato naša družba veliko aktivnosti posveča informiranju in ozaveščanju uporabnikov storitev gospodarskih javnih služb.

 

Pomembne informacije uporabnikom posredujemo:

  • na zadnji strani računa komunalnih storitev,
  • s posebnimi tematskimi letaki,
  • preko spletne strani www.kostak.si, profila Kostak d. d. na družabnem omrežju Facebook,
  • s prispevki v Posavskem Obzorniku,
  • z objavami na lokalnih radijskih postajah (Radio Krka) in lokalnih spletnih straneh (www.posavskiobzornik.si, www.eposavje.com),
  • na oglasnih deskah in v posebnih primerih tudi osebno, z vročitvijo.

Poročilo o kakovosti pitne vode na javnih vodovodih ter odvajanju in čiščenju odpadnih voda v občinah Krško in Kostanjevica na Krki v letu 2018 je dosegljivo na povezavi.