Od 16. do 24. novembra poteka Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki je namenjen preprečevanju nastajanja odpadkov. Pobuda vsako leto pozornost nameni drugi temi, letos je poudarek na ponovni uporabi. Da lahko že z majhnimi koraki veliko naredimo za manj odpadkov, so obiskovalce Qlandije v Krškem danes ozaveščali predstavniki družbe Kostak. Na stojnici so delili nakupovalne vrečke za večkratno uporabo in posodice za shranjevanje odpadnega jedilnega olja.

Kako lahko zmanjšamo količine odpadkov?

Ponovna uporaba ni enkratno dejanje, temveč je odnos do stvari in življenjska filozofija, ki jo lahko vsakodnevno uresničujemo s tremi preprostimi koraki:

  1. PREMISLITE – že med nakupovanjem premislite, ali izdelek resnično potrebujete in ali lahko kupite tak izdelek, ki vam bo služil večkrat. Če se le da, izberite embalažo za večkratno uporabo, kot je npr. mineralna voda v steklenicah.  

2. PREDELAJTE, PODARITE– preden zavržete izdelek, razmislite, ali ga lahko kako drugače uporabite, mu z manjšimi posegi spremenite namembnost ali ga nekomu podarite. Pred vrati je smučarska sezona. Zakaj ne bi podarili smučke in drugo zimsko opremo nekomu, ki jo potrebuje, ali pa jo prodali na smučarskem sejmu.

3. PONOVNO UPORABITE – uporabljajte izdelke za večkratno uporabo, kupujte rabljene in predelane izdelke.

Za lažje udejanjanje ponovne uporabe v praksi je Zbornica komunalnega gospodarstva skupaj s komunalnimi podjetji v okviru pobude Skupaj za boljšo družbo pripravila priročnik Ponovno uporabi in ponosno pokaži , v katerem najdete preproste nasvete, kako odpadke ponovno uporabiti oziroma ustvariti manj odpadkov.

Odpadke ustvarjamo vsak dan in vsak dan lahko kaj naredimo, da jih bo manj. Tako bo manj odpadkov končalo na odlagališčih, pa tudi v rekah in morjih. Hvala, ker ločujete odpadke in skupaj z nami skrbite za čisto okolje.