Odvzem vode iz javnih hidrantov brez soglasja izvajalca prepovedan

Hidranti na javnem vodovodu so namenjeni zagotavljanju požarne varnosti in za izvajanje drugih nalog zaščite ter reševanja ob naravnih in drugih nesrečah. Odvzem vode iz hidrantov za druge namene lahko uporabnik izvede samo na podlagi predhodnega soglasja izvajalca, npr. za čiščenje cest, izpiranje kanalov, utrjevanje cestišč ali za druga gradbena dela, za javne prireditve, za protiprašno škropljenje cest in za polnjenje cistern. Odvzem vode v teh primerih je možen le iz določenih hidrantov na javnem vodovodu, v kolikor razmere na vodovodnem omrežju to dopuščajo (da ne prihaja do motenj pri oskrbi s pitno vodo, kot so nihanje tlakov v sistemu, pomanjkanje vode ipd.). Lokacijo hidrantov za odvzem pitne vode določi izvajalec javne službe.

Poskrbimo za pravilno ločevanje odpadkov

Pri uresničevanju okoljske politike in varovanja okolja se moramo vsi vključiti v aktivno in skrbno ravnanje z odpadki. Od vseh nas je namreč odvisno, v kakšnem okolju bomo živeli. Kljub temu, da je ločeno zbiranje odpadne embalaže, papirja, stekla in biološko razgradljivih odpadkov predpisano z zakonodajo, se na številnih odjemnih mestih odpadkov še ne ločuje. Največkrat jih naši delavci najdejo v črnih posodah, skupaj s preostankom odpadkov. Uporabnikom, ki ne upoštevajo predpisov glede ločevanja odpadkov, bomo primorani v skladu z določili občinskega odloka začeti zaračunavati dodatne stroške ravnanja z odpadki.

Nekaj napotkov v zvezi z ravnanjem z odpadki:

  • Ekološki otoki so prvenstveno namenjeni gospodinjstvom, ne pa pravnim osebam, ki si morajo skladno z občinskim odlokom sami priskrbeti posode ali odpadni material pripeljati neposredno na Center za ravnanje Spodnji Stari Grad (CRO SSG).
  • Odvečni material se na ekoloških otokih, zbirnih mestih ali CRO SSG ne sme odlagati poleg posod. Vse dodatne količine odpadkov lahko v času uradnih delovnih ur pripeljete v CRO SSG, kjer jih od gospodinjstev prevzemamo brezplačno, od gospodarstva pa proti plačilu.
  • Odtujevanje, brskanje ali razmetavanje frakcij na zbirnih mestih ali ekoloških otokih je prepovedano.
  • Za red in čistočo zbiralnic pri večstanovanjskih objektih in zbirnih mestih ste dolžni skrbeti uporabniki sami.

Ostanki kolin in poginulih živali ne sodijo med komunalne odpadke

Ne redko ostanke kolin in poginulih živali najdemo v posodah za odpadke na ekoloških otokih, pa tudi med ostalimi in biorazgradljivimi odpadki. Ker ti ostanki ne sodijo med komunalne odpadke, so tovrstni prekrški kaznivi. Za odlaganje ostankov kolin ter poginulih živali je treba kontaktirati Veterinarsko higiensko službo Novo mesto na 07 33 25 801, ki bo te odpadke prevzela na vašem domu, lahko pa jih tudi sami dostavite na Mirnopeško cesto 24, 8000 Novo mesto. Cena za kg teh odpadkov je 0,20 EUR/kg, doplačilo za prevzem odpadkov na domu je 10 EUR.

Inšpekcijski nadzor vsebin posod za odpadke

V sodelovanju z Medobčinskim inšpektoratom bomo v marcu izvajali naključne kontrole vsebine posameznih posod. Zaradi nepravilnega ločevanja se z globo 400 EUR za prekršek kaznuje gospodinjstvo, pravno osebo pa z globo 1.400 EUR.

Informacije v zvezi z odlaganjem komunalnih odpadkov
T: 07 48 17 276 in 07 48 17 278.