Zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča COVID-19, so bile v času epidemije številne ustanove začasno zaprte, zaradi česar je prišlo do zastoja ali zmanjšane porabe pitne vode v hišnem vodovodnem omrežju. Zastajanje pitne vode lahko povzroči pogoje za razmnoževanje mikroorganizmov ali izločanje nevarnih snovi iz materialov vodovodnega omrežja v pitno vodo, kar lahko privede do poslabšanje kakovosti pitne vode in predstavlja tveganje za zdravje.

Vsem lastnikom in upravnikom objektov v javni uporabi priporočamo, da pred ponovnim odprtjem dejavnosti izvedejo intenzivno izpiranje vodovodnega omrežja in pri tem smiselno uporabijo navodila na spodnjih povezavah. Svetujemo, da redna preventivna izpiranja izvajate skozi vse leto in s tem zagotovite pretočnost na vseh pipah v objektu, predvsem po vsakem obdobju, ko voda v omrežju stoji dlje časa (npr. na začetku delovnega tedna in po praznikih).

Priporočamo tudi, da voda na vsaki pipi, vsak dan pred prvo uporabo, teče vsaj dve minuti, da se temperatura na pipi ustali. Vsaj enkrat na 14 dni je potrebno na vseh pipah demontirati in očistiti mrežice ali druge nastavke.

Na povezavah Priporočila lastnikom objektov za vzdrževanje hišnega vodovodnega omrežja in Priporočila lastniku objekta za zmanjševanje in odpravo tveganja, če je vzrok neskladnosti pitne vode hišno vodovodno omrežje, ki so jih pripravili v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Več si lahko preberete tudi na povezavi: https://www.nijz.si/sl/priporocila-lastnikom-objektov-za-hisno-vodovodno-omrezje-hvo-po-daljsi-prekinitvi-uporabe-pitne.

Priporočamo, da se priporočil držite in aktivnosti dosledno izvajate. Za dodatne informacije pokličite na tel. št. (07) 48 17 224 (Nina Resnik) ali pišite na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..