GZS Posavska gospodarska zbornica, Krško, je v ponedeljek, 28. septembra, na Gradu Rajhenburg, že sedemnajstič podelila regionalna priznanja najbolj inovativnim. Družba Kostak je prejela srebrno priznanje za inovacijo Mala komunalna čistilna naprava s filtrirnim medijem in priznanje za prispevek na področju inovativnosti.

Priznanje za inovacijo Mala komunalna čistilna naprava s filtrnim medijem  je prevzela Sabina Senica, idejna vodja projekta, pri inovaciji pa so sodelovali še Aleš Levičar, Špela Arh Marinčič, Jože Leskovar in Darja Modic iz Sektorja komunale ter Iztok Ameršek iz podjetja Aquaplant. Naprava deluje po načelu procesov, ki se odvijajo v naravi. Filtrni medij je narejen iz lokalnih materialov in po preteku življenjske dobe razgradljiv. Pri načrtovanju in izgradnji smo upoštevali izkušnje s terena, pričakovanja lastnikov ter spoštovali zahteve predpisov ter raziskali možnosti ponovne uporabe očiščene odpadne vode. Mala komunalna čistilna naprava je enostavna za upravljanje in vzdrževanje ter za delovanje ne potrebuje elektromehanske opreme, v kolikor to omogoča naklon terena. Zasuta je z zemljino in zatravljena s travinjem ter tako neopazna okolici. Je pohodna, površina je primerna za raznovrstne aktivnosti.

Priznanje za prispevek na področju inovativnosti sta prejela Samo Ban in Ibrahim Tursić za inovacijo Izvedba sifona za preprečitev smradu iz hišne kanalizacije. Priznanje je prevzel direktor Sektorja komunale Jože Leskovar. 

Predsednik uprave Miljenko Muha je v zahvali inovatorjem v družbi Kostak zapisal: »Miselna naravnanost našega podjetja temelji na tistih inovativnih rešitvah, ki so uporabne in kakovostne, obenem pa namenjajo pozornost zaznavanju in razumevanju potreb širšega trga. Z letošnjimi nagrajenimi inovacijami potrjujemo, da smo del prepoznavnega poslovnega okolja, strokovnost in zavzetost zaposlenih v okviru proizvodnih procesov pa pripomoreta k ohranjanju inovativnega okolja. Veseli me, da v svojih delovnih sredinah spodbujate in motivirate zaposlene, tudi s tem zagotavljate poslovno prihodnost družbe.«

Več o letošnjih posavskih nagrajencih za inovativnost pa na spodnjih povezavah: 

https://www.eposavje.com/gospodarstvo/najboljse-inovacije-posavja-za-leto-2020-video 

https://www.posavskiobzornik.si/gospodarstvo/letos-nagradili-deset-posavskih-inovacij-91317 

https://www.gzs.si/posavska_gzk/Novice/ArticleId/76741/znani-prejemniki-priznanj-za-najboljse-inovacije-regije-posavje-za-leto-2020 

 Foto: GZS Posavska gospodarska zbornica