19. november - Svetovni dan stranišč

Danes obeležujemo svetovni dan stranišč. Brez tega izuma bi si težko predstavljali sodobno življenje. 

Prvi patent za stranišče z izplakovanjem so izdali leta 1775, londonskemu izumitelju in matematiku Alexandru Cummingsu. Ta je stranišču dodal še sistem z loputo, ki je preprečevala, da bi smrad iz kanalizacije prehajal v prostor. So pa stranišča v nekaterih kulturah imeli že dosti prej. Stranišče s preprostim izplakovalnim sistemom naj bi imel že kretski kralj Minos pred več kot 2.800 leti. Arheološka izkopavanja so prvo sedečo obliko stranišča odkrila v Egiptu, in sicer iz leta 2100 pr. n. š. Preproste sisteme kanalizacij in stranišč so imeli tudi Rimljani, znana so tudi rimska javna stranišča oziroma kopalnice . V srednjem veku pa so večinoma uporabljali kar nočne posode. Straniščna tehnologija je bistveno napredovala v osemnajstem stoletju. Z urejenimi sanitarnimi razmerami v današnjem času se bistveno zmanjšuje zdravstveno tveganje.

Žal pa je na svetu še vedno več kot 2,6 milijarde ljudi po vsem svetu, ključno z milijardo otrok, ki živi brez osnovnih sanitarnih prostorov. Zaradi nezadostne  higiene se širijo uničujoče bolezni, kot so kolera, malarija, griža in tifus in ogrožajo njihovo zdravje.

Svetovni dan stranišč prinaša pomembno sporočilo, saj opozarja na neurejene sanitarne razmere po svetu in s tem veliko zdravstveno tveganje.