V sklopu Blejskega vodnega festivala, ki je potekal 10. in 11. junija 2021, so podelili pet mednarodnih nagrad Odgovorno do vode za vodne inovacije. Družba Kostak je prejela nagrado v kategoriji Korporativno – veliko podjetja za projekt Mala čistilna naprava s filtrirnim medijem, ki predstavlja učinkovito tehnologijo za čiščenje odpade vode v gospodinjstvu. Sama naprava se nahaja pod zemljo in kombinira procese kot so sedimentacija, filtracija in kapljanje. Glavni proces temelji na bio-filmu, ki raste pritrjen na nosilni medij (gramoz različnih granulacij v filtracijskem mediju). Zaradi ohranjanja hranil kot sta dušik in fosfor v vodi lahko gospodinjstva v nadaljevanju to vodo uporabijo za namakanje.

​​​​​​​Blejski vodni festival, ki je potekal v so-organizaciji Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije, je letos v partnerstvu z vladnimi ministrstvi in organi ter mednarodnimi organizacijami iz devetih držav že petič podelil nagrade za najbolj inovativne projekte na področju ohranjanja kakovosti vode, trajnosti in ohranjanja vodnih virov. Mednarodna žirija je pregledala in ocenila dvanajst prijavljenih projektov iz sedmih držav (Slovenija, Bolgarija, Poljska, Monako, Nemčija, Izrael in Finska) ter nagradila pet najboljših v posamičnih kategorijah. 

Fotografija: Matjaž Resman 

Ostali prejemniki nagrad Blejskega vodnega festivala so: 

kategoriji Korporativno – mikro podjetje je nagrado prejel projekt Smart hydration station (pametna vodne postaja) podjetja MyWater iz Slovenije, ki so se lotili izziva zavrženih plastenk za vodo z razvojem pametne vodne postaje. Gre za kombinacijo strojne opreme ter napredne tehnologije filtriranja vode za izboljšanje kakovosti, varnosti in dostopnosti do pitne vode, ki je pridobljena lokalno in na mestu uporabe brezplačna. To pomeni, da ima veliko nižji ogljični odtis  v primerjavi z vodo v plastenki.

V kategoriji Korporativno – mala podjetja je žirija nagradila projekt PlanetCare Microfiber Filter prav tako slovenskega podjetja Planet Care. V podjetju so razvili edinstven filter za pralne stroje, ki z dokazano 90-odstotno učinkovitostjo in popolnoma zaprto zanko pri vsakem pranju perila iz vode odstrani mikroplastiko in tako prepreči njeno pot do oceanov.

V kategoriji Korporativno – srednja podjetja je bil nagrajen projekt System SPiD podjetja WOFIL Robert Muszański. Podjetje ima cilj je spodbujati uporabo ozona namesto klora za oksidacijo in razkuževanje vode. Razvili so mobilno različico sistema, deluje po principu plug&play in omogoča enostavno uporabo tako na novih kot na obstoječih sistemih za čiščenje vode. Delovanje sistema SPiD sloni na imitaciji naravnih procesov v naravi in tako zmanjšuje uporabo kemikalij.

Podeljena je bila tudi nagrada za nacionalni projekt in sicer za projekt Finnish Water Stewardship Commitment. Projekt postavlja finska podjetja pred izziv, da v skladu s cilji trajnostnega razvoja ZN SDG 6 ocenijo svoja vodna tveganja in priložnosti ter razvijejo trajnostno rabo in upravljanje vode v lastnih mednarodnih vrednostnih verigah. Projekt, ki opredeljuje konkretne poti za doseganje cilja 2030, je bil zaključen aprila 2021.

Nagrade Odgovorno do vode Blejskega vodnega festivala so bile podeljene zadnjič, saj bodo zaradi širitve programa naslednje leto podeljene nagrade European Water Awards.

​​​​O Blejskem vodnem festivalu

Blejski vodni festival je letos potekal petič zapored, tokrat kot spletni dogodek. V dveh dneh so mednarodni strokovnjaki na petih okroglih mizah razpravljali o različnih temah vezanih na vodo in ohranjanje vodnih virov – od vsebnosti mineralov in kako ti vplivajo na naše zdravje, prisotnosti vodnih someljejev v restavracijah, podtalnih vodah ter vodnih inovacijah (ogled programa).

Fotografija: Matjaž Resman