Projekt VARUJ O(KO)LJE je usmerjen na področje varovanja in skrbi za okolje. Osredotočen je predvsem na odpadno jedilno olje, ki ga kot kuhinjski odpadek uvrščamo med ločeno zbrane frakcije komunalnih odpadkov, še vedno pa ga prebivalci nepravilno odlagajo in ga zlivajo v kanalizacijo ali greznico ali pa zlivajo v okolje. Olje, ki se ga zlije v odtok, se lahko nalaga na stene kanalizacijskega sistema in posledično povzroči zamaščenost kanalizacije ter ovira same procese čiščenja odpadne vode s svojimi fizikalno-kemijskimi lastnostmi in lahko privede do slabšega delovanja ali ustavitve čistilne naprave. Zlivanje odpadnega olja na kompost ali na druge kmetijske površine se spere in tako pronica do podtalnice, ki pa v Sloveniji in tudi drugod po svetu predstavlja enega izmed največjih virov pitne vode.

 varuj_okolje_logotipi-01.jpg

Odpadna voda, kateri je dodano odpadno jedilno olje, je veliko bolj obremenjena. To olje pa v primeru, da je pravilno zbrano, lahko predstavlja odlično surovino. Iz 1 L olja, je mogoče proizvesti 0,9 L biodizel goriva ali do 1.000 L bioplina.

V okviru projekta se je nadaljevalo s sistemskih zbiranjem odpadnega jedilnega olja na območju znotraj LAS Posavje, s katerim so pričeli v 2019 že v sklopu prvega tovrstnega projekta Z.O.J.O, s predelavo zbranega odpadnega olja v nove produkte, ozaveščanjem prebivalcev o pomenu pravilnega zbiranja in odlaganja ter prispevanju k zdravemu in varnemu okolju ter ohranjanju narave.

Bistvo vsebine operacije je torej sistemsko zbiranje odpadnega jedilnega olja na območju znotraj LAS Posavje, njegova predelava v nove produkte, ozaveščanje prebivalcev območja o pomenu pravilnega zbiranja in odlaganja odpadnega jedilnega olja, prispevati k varovanju okolja in ohranjanju narave (z novimi aktivnostmi uvajamo novo znanje izboljšanja stanja okolja) ter inovativno reševanje in oskrba okolja v primeru naravnih nesreč. Projekt je plod domačega znanja, saj inovativno varuje in oskrbuje okolje. Gre za koncept krožnega gospodarstva, ki vpeljuje nove ter prebojne rešitve na področju razvoja ukrepov, postopkov, tehnologij in sistemov za zbiranje in ponovno uporabo odpadnega jedilnega olja.

V okviru projekta se bodo namestile dodatne ulične zbirne posode za odpadno olje. Prebivalcem v Posavju se bodo razdelile male zbirne posodice. Predviden je nakup multifunkcijskega vozila, ki bo med drugim prevažalo agregat, ki bo omogočal oskrbo prebivalcev in okolja v primeru naravnih nesreč. S promocijskimi aktivnostmi (maskota, table, oglaševanje, novinarska konferenca) se bo ciljalo na različne ciljne skupine, s čimer bomo aktivnosti in rezultate operacije približali čim širšemu krogu ljudi. Izobraževalne dejavnosti po celotnem Posavju bodo izvedene v različnih ustanovah (vrtci, osnovne šole, dom starejših), strokovna ekskurzija pa bo namenjena ranljivim skupinam (starejšim in invalidom), za katere bodo partnerji izvedli prikaz predelave odpadnega jedilnega olja s pomočjo že obstoječe filtrirne postaje. Komunala Sevnica bo izvedla še raziskavo nadaljnje uporabnosti zbranega odpadnega jedilnega olja.

V občini Krško se bo v okviru projekta namestilo 7 dodatnih zbirnih posod za odpadno olje, prav tako se bo razdelilo 2000 malih zbirnih posodic za gospodinjstva.

Zbirna posoda za odpadno jedilno olje na Vidmu.

Partnerji pri projektu so: Občina Sevnica, Komunala d.o.o. Sevnica, Kostak d. d., Komunala Brežice d.o.o, Javno podjetje Komunala Radeče d.o.o., in Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Začetek projekta: 2. 6. 2020

Zaključek projekta: 31. 12. 2022

Več informacij na: www.varujokolje.si/ 

Povezava na spletno stran evropske kohezijske politike v Sloveniji: www.eu-skladi.si