Svetovni dan varstva okolja, ki ga obeležujemo že 50 let, v središče postavlja pomembnost varovanja okolja in ozaveščanje javnosti o okolju. V družbi Kostak v ta namen izvajamo številne delavnice in predstavitve, največ za mladino. V šolskem letu 2022/2023 je bilo v tovrstne aktivnosti vključenih več kot 600 šolarjev.

Letošnji svetovni dan varstva okolja v središče postavlja iskanje rešitev za onesnaževanje s plastiko. Preplavljeni smo s plastičnimi izdelki, ki nemalokrat končajo ob cestah, v jezerih, rekah in oceanih, od tam pa v obliki mikroplastike najdejo pot do naših krožnikov. Številni plastični izdelki vsebujejo tudi nevarne snovi, ki škodijo našemu zdravju.

Z zmanjšanjem uporabe plastičnih predmetov za enkratno uporabo in pravilnim  ločevanjem odpadkov lahko veliko naredimo za naše okolje. Veliko lahko  prispevamo, če naučimo otroke skrbeti za čisto naravo. Pri tem imajo pomembno vlogo tako starši kot tudi šole, ki si prizadejo okoljevarstveno vzgojo vključevati v učni načrt. Pri tem sodelujejo s komunalnimi podjetji, ki jim z izvedbo delavnic in ogledov poskušamo približati okoljske vsebine. V družbi Kostak so tako skozi vse šolsko leto izvajali številne delavnice o oskrbi s pitno vodo in odpadnih vodah, o ločevanju odpadkov in varovanju okolja. V šolskem letu 2022/2023 je bilo v okoljevarstvene delavnice vključenih več kot 600 učencev in dijakov.

V spomladanski čistilni akciji smo zaposleni v družbi Kostak očistili več črnih odlagališč in drugih lokacij v naravi, a so se po dobrih dveh mesecih odpadki na številnih mestih ponovno pojavili. Večina ljudi zgledno skrbi za odpadke, žal okolico kazi neodgovorno ravnanje nekaterih posameznikov.   

Današnji dan naj bo vzpodbuda za razmislek o tem, kako lahko izboljšamo svoje navade in zmanjšamo obremenjevanje okolja. Vsak lahko prispeva k čistejšemu okolju in vsak korak v tej smeri šteje.