26. februarja je minilo 70 let od ustanovitve zavoda Komunalna uprava Videm-Krško, ki je bila predhodnica družbe Kostak. Jubilej smo obeležili v torek, 5. marca,  s slovesnostjo v Kulturnem domu Krško. Slavnostna govornica je bila predsednica Državnega zbora RS mag. Urška Klakočar Zupančič. Med gosti so bili tudi minister za javno upravo Franc Props, Tanja Bolte, generalna direktorica Direktorata za okolje, poslanke in poslanci v DZ RS, zastopnik hrvaškega Sabora, župan Mestne občine Krško, Občine Kostanjevica na Krki, Mestne občine Ljubljana, Občine Radeče, Občine Bistrica ob Sotli in županja Občine Kozje.  

 

Predsednik uprave družbe Kostak Miljenko Muha, je v uvodu spomnil, da je podjetje skozi sedem desetletij doživelo razmah tako po izvajanju dejavnosti kot velikosti, opremljenosti in zaposlenih, saj se je število iz začetnih 12 v letu 1954 do danes zvišalo na dobrih 700. Poudaril je, da je skupina Kostak v letu 2023 ustvarila 152 milijonov evrov skupnih prihodkov in da je od te številke še bolj pomembno, da je v skupini Kostak 700 zadovoljnih in uspešnih delavcev.

Nekaj besed iz nagovora predsednika uprave: »Ko so nam dejali, da smo majhni, smo to sprejemali z nasmeškom. Ko so nam govorili, da smo z obrobja, smo se še bolj nasmihali, ker smo bili na to ponosni. Dokazali smo, da z vztrajnostjo, znanjem in sposobnostjo lahko postanemo veliki in uspešni. In da smo vsaj za en majhen delež lastnega znanja in dela mi center Slovenije. Vsa leta smo se pogumno odločali za razvoj. Investicije v najsodobnejšo opremo in tehnologijo so v preteklem letu presegle 60 milijonov evrov. Nikoli nismo pozabili osnovnega pravila – to so zadovoljni, znanja polni sodelavci. Tradicija in vztrajnost sta bila temelja našega delovanja, nekje v vmesnem obdobju smo prišli še do spoznanja, da imamo še en temelj – to je drznost. Drznost, da si upamo, da vemo in da nas bi strah. Verjeli smo vase, v lastnike, v svoje poslovne partnerje, vse zaposlene v preteklosti in tiste, ki se bodo v prihodnosti zaposlili pri nas. V drznosti namreč, kot je dejal že Goethe, se skrivajo genialnost, moč in čarobnost.« V zaključku govora je še poudaril dobro sodelovanje z Mestno občino Krško in Občino Kostanjevica na Krki ter se zahvalil sodelavcem, članom nadzornega sveta in vsem, ki ustvarjajo rezultate Kostaka, vsem, ki so jih ustvarjali v preteklosti ter vsem gostom na prireditvi.   

Župan Mestne občine Krško Janez Kerin je izpostavil, da je osnovni namen delovanja družbe na območju mestne občine zagotavljanje osnovnih potreb, ključnih za življenje prebivalcev: »Želimo in prizadevamo si, da so te storitve kakovostne, dostopne in cenovno primerne za naše občane, obenem pa spodbujamo transparentnost in odgovornost pri upravljanju njenih ključnih sektorjev, kot so oskrba s pitno vodo, ravnanje z odpadki ter razvoj in vzdrževanje infrastrukture,« kar opravlja družba, kot je povedal, na podlagi koncesijske pogodbe, pri čemer sledi okoljskim in trajnostnim ciljem, izvaja ozaveščanje prebivalstva, izobraževanje otrok in mladine s področja ekologije ter skrbi za visoke standarde komunalnih storitev na območju krške in kostanjeviške občine. »Zato na Mestni občini Krško pozdravljamo nadaljnji razvoj trajnostnih praks v družbi Kostak. To pomeni spodbujanje rabe obnovljivih virov energije, zmanjševanje odpadkov in učinkovito ravnanje z viri ter nadaljnjo izboljšavo storitev, kar pa zadeva ekonomski vidik pa si skupaj z družbo prizadevamo, da je s stroškovno optimizacijo mogoče prihraniti toliko, da cene storitev za naše občane ne presegajo cen v primerljivih okoljih,« je še med drugim ob čestitkah družbi ob jubileju dejal župan Kerin.

Slavnostna govornica, predsednica DZ RS mag. Urška Klakočar Zupančič, je poudarila, da je po rodu Posavka, zato zelo dobro pozna tudi družbo Kostak. Poudarila je, da je 70 let delovanja podjetja v neprestano spreminjajočem se poslovnemu okolju velik dosežek, saj je ob ustanovitvi leta 1954 primarna dejavnost zavoda temeljila na zagotavljanju čiste pitne vode prebivalstvu, voda pa ob vse bolj očitnih podnebnih spremembah tudi danes velja za najpomembnejšo naravno dobrino, ki je ključna za preživetje človeštva. »V modernem obdobju vašega podjetja ste hitro in uspešno rasli tudi na področju pridobitne dejavnosti in postali eno pomembnejših gradbenih podjetij v Sloveniji. Ne gre pa pozabiti, da moramo tudi rast, ki je osnovno izhodišče današnje ekonomije, dosegati na okoljsko trajnosten način. Na to nas več kot očitno opozarja narava. Račun za neupoštevanje teh opozoril bo že v bližnji prihodnosti neprimerljivo višji od stroškov zelenega prehoda. To so nam jasno pokazale lanske ujme. In prav nihče se plačilu ne bo mogel izogniti. Okolje je skupen življenjski prostor vseh živih bitij na tem planetu, zato moramo imeti do njega posebno skrben odnos. V zadnjih desetletjih se je naš način življenja močno spremenil. Ljudje smo skozi potrošništvo postali izkoriščevalski porabniki omejenih naravnih virov. Dolgoročni cilj naše države in celotne človeške civilizacije je zato preprost: postati moramo družba, ki biva v sožitju, zelo omejeno porablja naravne vire in ne proizvaja škodljivih odpadkov. Vsaka druga pot nas vodi v samouničenje.« Ob tem je opomnila, da bodo v slovenski pravni red kmalu prenesene evropske direktive o poročanju glede sledenja trajnostnemu razvoju, kar prinaša podjetjem dodatne izzive, a je osebno prepričana, da se bodo dobra podjetja, med katera se uvršča tudi Kostak, s pomočjo znanosti in inovacij tem uspešno prilagodila in v njih iskala dodatne konkurenčne prednosti.

Donacija Društvu Sožitje Krško

Predsednik uprave Miljenko Muha je na jubilejni prireditvi predstavnikoma Društva Sožitje Krško, predsednici Tanji Uduč in članu Mitji Cizlu, predal donacijo v višini 10.000 evrov. Ob tem je Uduč izrazila hvaležnost in zadovoljstvo, da so v podjetju prepoznali delo v društvu in njihove izvajajoče programe za pomoč osebam z motnjo v duševnem razvoju, donacijo pa nameravajo usmeriti v izvajanje različnih društvenih aktivnosti in programe tako na zdravstvenem kot socialnem področju, s čimer bodo prispevali k višji kakovosti življenja oseb s posebnimi potrebami.

Jubilejno prireditev je z ubrano besedo povezovala Bernarda Žarn, s spremljajoči kulturnim programom pa navdušili Pihalni orkester Krško, domača pevka Nina Berger, legendarni slovenski kantavtor in folk rock glasbenik Vlado Kreslin ter plesalci Plesne šole Force. Ob jubileju sta za dosežene uspehe čestitala tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in Gorazd Pfeifer tako v funkciji predsednika uprave Nuklearne elektrarne Krško kot v funkciji predsednika GZS Posavske gospodarske zbornice.

Med slovesnostjo so se predvajali posnetki, ki so obeležili posamezne dosežke družbe Kostak, vtise in osebne izkušnje nekaj zaposlenih v različnih sektorjih podjetja in upokojeni delavci, pa tudi posamezni občani in župani občin, ki so v minulem letu utrpele gmotno škodo ob povodnji v mesecu avgustu, saj je družba Kostak s prepotrebno strojno mehanizacijo in osebjem priskočila na pomoč pri sanaciji posledic poplav, ob tem pa na prizadeta območja namenila tudi več donatorskih sredstev.

Vir: Kostak Krško in Posavski obzornik

Foto: Boštjan Colarič 

Video o družbi Kostak

Izjave upokojencev in zaposlenih ob jubileju