Na Komunaliadi v Krškem se je v soboto, 10. 6., pomerilo 2600 tekmovalcev iz 62 komunalnih podjetij iz vse Slovenije, pridružil pa se nam je tudi predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

Srečanje delavcev komunalnega gospodarstva Slovenije – Komunaliada - je eden redkih dogodkov v slovenskem gospodarskem prostoru, ki ohranja duh stanovskega sodelovanja in povezovanja med različnimi podjetji s področja komunale.

Komunalna podjetja v Sloveniji tradicijo delavskih športnih iger ohranjajo že 33 let. Letos je organizacija pripadla družbi Kostak, d. d., financirala pa so jo vsa sodelujoča podjetja ter sponzorji.

V petek, 9. junija 2017, je bil v Kulturnem domu Krško posvet vodilnih delavcev ter na Stadionu Matije Gubca razstava ponudnikov komunalne opreme. V soboto, 10. junija 2017, pa je sledila osrednja prireditev z delovnimi in športnimi tekmovanji, ki so jo pripravili v Krškem in okolici.

Udeleženci Komunaliade so se pomerili v skupno 19-ih tekmovanjih, štirih delovnih ter petnajstih športnih. Delovna tekmovanja so zajemala naslednje discipline: vodovod, kanalizacija, odvoz odpadkov in aranžiranje cvetja. Športna tekmovanja so bila: balinanje, bowling, lokostrelstvo, malo nogomet, met krogle, namizni tenis, odbojka, pikado, plavanje, streljanje, šah, tek, tenis, ulična košarka in vlečenje vrvi.

Skupni zmagovalec delovnih in športnih tekmovanj je podjetje Kostak, drugo mesto je zasedlo podjetje Mariborski vodovod, tretje pa podjetje Nigrad. Natančnejši rezultati delovnih in športnih tekmovanj bodo objavljeni na spletni strani www.komunaliada.si.

Dogodek je obiskal tudi predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, ki si je ogledal tekmovanja ter se tudi sam pridružil domači ekipi in zaigral na tekmovanju v malem nogometu.

Gost tokratne Komunaliade je bil tudi slovenski olimpijski šampion Primož Kozmus, tokrat v vlogi vodje tekmovanja v metu krogle.

Ob zaključku tekmovanj so podelili pokale najboljšim trem ekipam v vsaki disciplini, srečanje pa so sklenili s svečano predajo prapora organizatorjem prihodnjega srečanja, podjetju Simbio Celje, ter družabnim srečanjem z Nušo Derenda in Okroglimi muzikanti.

Komunaliada je več kot zgolj dvodnevno stanovsko srečanje delavcev komunalnega gospodarstva. Blagodejne učinke je imela tudi za lokalno skupnost in turistično ponudbo, saj se je v Krškem mudilo skupno okoli 3000 tekmovalcev in obiskovalcev, ki so napolnili številne prenočitvene in gostinske kapacitete v okolici.