Krško, 16. oktober 2017 – Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo je leta 1979 razglasila 16. oktober za svetovni dan hrane. V svetu se kar milijarda ljudi vsakodnevno bori z lakoto, zato je skrb za zagotavljanje zadostnih količin hrane globalni cilj, hkrati pa se v vsakdanjem življenju vse pogosto srečujemo tudi z velikimi količinami zavržene hrane.
Pri odpravljanju lakote v svetu sodeluje tudi Slovenija, ki kot članica Združenih narodov na eni strani z donacijami pomaga odpravljati lakoto v najrevnejših državah sveta, po drugi strani pa kot članica EU z razdeljevanjem hrane iz zalog skupnosti pomaga svojim najbolj ogroženim prebivalcem.
Tudi v Sloveniji se najrevnejši namreč soočajo s pomanjkanjem hrane, zato tako Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot tudi različne človekoljubne organizacije nudijo pomoč v obliki prehranskih paketov.
Ob pomanjkanju na eni strani pa se na drugi vsakodnevno srečujemo tudi z velikimi količinami zavržene hrane. Vsak Slovenec namreč letno zavrže kar 73 kilogramov hrane. Skupna letna količina zavržene hrane je več kot 150 tisoč ton, od česar levji delež prispevajo gospodinjstva.
Poziv k premišljenemu ravnanju s hrano je zato ob današnjem Svetovnem dnevu hrane še kako na mestu. Vsakdo lahko že v domačem okolju tako prispeva svoj korak k zmanjševanju količin zavržene hrane - z zamrzovanjem, shranjevanjem ali predelavo uporabnih ostankov hrane, pravočasno uporabo ter načrtovanjem obrokov. Tako bo količina zavržene hrane manjša, hkrati pa se tako ohranjajo tudi naravni viri, ki so ključni za trajnostni razvoj planeta.