Krško, 13. novembra 2017 - Ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov v družbi Kostak vsakoletno pripravljamo ozaveščevalne aktivnosti za otroke, mladino in odrasle. V letošnjem letu predstavljamo KOSTAKOVO IZMENJEVALNICO, ki jo v sodelovanju s Staro šolo Krško pripravljamo v soboto, 18. novembra, med 9. in 12. uro na Tržnici Videm v Krškem.

Pridružite se nam!

Tudi v letošnjem letu smo se v Sloveniji pridružili eni najbolj uglednih in prepoznavnih evropskih ozaveščevalnih akcij na področju preprečevanja nastajanja odpadkov. Akcija Evropski teden zmanjševanja odpadkov poteka med 18. in 26. novembrom, organizira jo Evropska komisija s podporo programa LIFE+. Družba Kostak v akciji sodeluje z aktivnostmi, ki spodbujajo ponovno uporabo ter odgovoren odnos do odpadkov.

Brezplačno popravilo oblačil

Se vam je raztrgal najljubši suknjič? So vam hlačnice predolge? Se vam je pokvarila zadrga? Nikar ne zavrzite oblačil – popravite jih!

Tokrat ob Kostakovi izmenjevalnici obiščite šivilje Stare šole Krško, ki vam bodo brezplačno zarobile, zakrpale ali skrajšale oblačila ter popravile ali zamenjale zadrge.

10 odstotni popust na popravilo čevljev

Poškodovanih čevljev ni vedno potrebno zavreči! Poškodbe pogosto lahko odpravi obisk čevljarja. Ekspres servis na Tržnici Videm vam samo to soboto, 18. novembra 2017, med 9. in 12. uro nudi 10 odstotni popust na popravilo čevljev!

Spoznajte šiviljski in čevljarski poklic

Šiviljstvo: Od igle do šivalnega stroja!

Ste vedeli, da je šivanje opravilo, ki sega zelo daleč v zgodovino? Na Slovenskem je najstarejši dokaz o šivanju na tem območju koščena igla z lunjo, stara kar 35 000 let! Igle so še danes podobne, kot so bile takrat, drugačen je le material. Spremenila pa se je tudi tehnologija. Če so nekoč vse obleke šivali na roke, pa je izum šivalnega stroja precej pospešil in poenostavil izdelavo oblačil. V Sloveniji so šivalni stroj začeli uporabljati v sredini 19. stoletja. Vseeno pa je igla še vedno osnova in le v malokaterem domu je ne bi našli.

Čevljarstvo: Zaščita nog že od prazgodovine

Čevlji, škornji, sandali, cokle, mokasini … večino zgodovine človeštva so čevlje ročno izdelovali obrtniki – čevljarji. Najstarejšo obutev so našli na območju Sredozemlja – to so sandali, ki so bili sestavljeni iz podplata, ki so ga z vrvicami privezali na noge. Tudi po nekaj tisočletjih še vedno lahko srečamo podobna obuvala vsakič, ko gremo na morje. V srednjem veku so se v Evropi pojavila lesena obuvala – cokle. Tudi te so še danes del tradicije – najpogosteje jih srečujemo v Holandiji. Čevljarska industrija se je začela razvijati sredi 18. stoletja in danes je večina čevljev izdelana v tovarnah, medtem ko so ročno izdelani čevlji precej redkejši.

Kostakova izmenjevalnica: PRINESI - ODNESI

Imate uporabne predmete, pa jih ne potrebujete? Prinesite manjše predmete iz kuhinje, delavnice, dnevne sobe ali spalnice na stojnico Kostakove izmenjevalnice in si izberite nove!

Vsak en korak – za boljšo družbo

V Stari šoli bodo hvaležni, če jim prinesete uporabne predmete. Posoda, jušniki, keramični izdelki, kozarci, skodelice, drugi uporabni predmeti bodo zagotovo našli nove lastnike, ki jih bodo z veseljem uporabljali!

Delavnice za otroke

V prostorih Stare šole Krško bodo otroci lahko preživeli prijetne trenutke na dveh delavnicah, na katerih bodo ustvarjali tekstilne vrečke in praznične okraske!

Izdelava tekstilnih vrečk

Otroci, prinesite svoje majice, ki jih več ne potrebujete in iz njih izdelajte preproste in zanimive tekstilne vrečke, ki jih boste še dolgo lahko uporabljali!

Izdelovanje prazničnih okraskov za novoletno jelko

Papirnati okraski bodo prav posebna okrasitev novoletne jelke, ki jo postavljamo v Zatonu. Na delavnici boste otroci izdelovali pisane okraske iz starih revij, ki jih bomo nato v decembru obesili na jelko v Zatonu!

Zbiranje igrač za otroke

Igrače imajo rade družbo! Stare igrače postanejo osamljene, zato jih podarite otrokom, ki jih bodo z veseljem sprejeli in jih vzeli za svoje! Čaka jih škatla za igrače na stojnici Kostakove izmenjevalnice!

Film: Ločuj odpadke!

V družbi Kostak smo ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov pripravili izobraževalni film Ločuj odpadke! Obiskovalci, še posebej otroci, si ga boste lahko ogledali ob obisku stojnice Kostakove izmenjevalnice.