Krško, 17. novembra 2017 – Danes je dan slovenske hrane, ki ga vsakoletno obeležujemo tretji petek v novembru. Dan slovenske hrane je namenjen spodbujanju lokalne samooskrbe in podpori domačim slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane.

Številne izobraževalne in druge ustanove po vsej državi ob tem pripravljajo tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo med, mleko, maslo, kruh in jabolka. Tako spodbujajo zavedanje, da je pomembno, kakšno hrano jemo ter da je lokalna hrana najboljša izbira.

V družbi Kostak ob tem opozarjamo tudi na okoljski vidik izbora lokalnih prehranskih izdelkov. Lokalno pridelana hrana ima namreč krajšo pot od pridelovalca do uporabnika, zmanjšuje porabo naravnih virov, manjša je tudi količina odpadne embalaže, ki pri tem nastane.

Hkrati ob tem opozarjamo tudi na velike količine zavržene hrane. Vsak prebivalec Slovenije namreč letno zavrže kar 73 kilogramov hrane! V družbi Kostak v okviru svojih dejavnosti ravnanja z odpadki opažamo, da tudi na območju občin Krško in Kostanjevica na Krki količine zavržene hrane iz gospodinjstev predstavljajo vse večji delež odpadkov.

Skoraj polovica zavržene hrane nastane v gospodinjstvih, zato je pomembno, da že doma poskrbimo za skrbno ravnanje z njo. S tem bomo blagodejno vplivali tako na rabo naravnih virov kot tudi zdravo življenjsko okolje.