Ostanki hrane niso za v smeti! Iz njih lahko pripravimo enostavne in okusne jedi za vse okuse! Pripravili smo nekaj enostavnih receptov in namigov.

Kratki namigi

Olupke jabolk potresemo s sladkorjem in cimetom ter spečemo v pečici – otroci jih obožujejo!

Olupke krompirja pokapljamo z oljčnim oljem, solimo in spečemo v pečici – ter dobimo okusen čips.

Bučna semena začinimo in spečemo za hrustljav prigrizek.

Arancini

Olupki pomaranč lahko postanejo okusni arancini! Pomarančne olupke (svetujemo BIO pomaranče) zrežemo na trakove in dvakrat prevremo. Na ta način izgubijo grenkobo. Nato jih dobro odcedimo in osušimo ter izmerimo enake količine olupkov, vode in sladkorja. Vodo in sladkor zavremo, dodamo olupke in povremo do gostega, nato olupke odcedimo in na zraku osušimo skoraj do suhega. Takrat jih le še povaljamo v kristalnem sladkorju in dobili smo slastne arancine.

Domače pecivo

Zmeljemo stare piškote, dodamo malo masla in navlažimo z vodo, sokom ali kavo ter razporedimo v pekač ali kozarce. Prelijemo s kremo ali pudingom ter dodamo sadne ali čokoladne dodatke.

Šnite

Se spomnite šnit, ki so bile nekoč tako priljubljen zajtrk iz starega kruha? Pa tako enostavne so za pripravo! Star kruh narežemo na rezine, ki jih pomočimo v zmes iz stepenih jajc in mleka s ščepcem soli. Namočene rezine zlato popečemo na vročem olju ter odcedimo na papirju. Na krožniku samo še posujemo s sladkorjem in dišeč obrok je pripravljen. 

Kruhovi cmoki

Med najboljšimi recepti za uporabo starega kruha pa so zagotovo tudi kruhovi cmoki! Kruh narežemo na kocke in ga poparimo z vročim mlekom, da se prepoji. Med tem na olju popražimo čebulo, ki ji lahko dodamo tudi na kocke narezano prekajeno slanino, in jo vmešamo h kruhu. Dodamo jajca in peteršilj, sol, poper in muškatni orešček. Zmes dobro premešamo, da pridobi enotno strukturo, zgostimo z moko in oblikujemo cmoke, ki jih skuhamo v vreli osoljeni vodi. Kruhovi cmoki so odlična priloga k mesnim jedem z omakami, golažu ali pa zelenjavni in gobovi omaki.

Juha iz ostankov piščanca

Ob pripravi piščanca za peko pogosto ostanejo manjši kosi, ki jih obrežemo in jih ne potrebujemo. Namesto, da bi te koščke zavrgli, jih zalijmo z mrzlo vodo, dodajmo začimbe in zelenjavo ter skuhajmo jušno osnovo. Primerna je za zalivanje rižot, omak, enolončnic in drugih vrst jedi.

Bruskete

Iz kosov starega kruha lahko pripravimo okusne bruskete, ki jih lahko obložimo z različnimi nadevi ali namazi. Kose starega kruha enostavno premažemo z oljčnim oljem in jih zapečemo v ponvi ali pečici. Ko so primerno hrustljavi, jih premažemo s strtim česnom in obložimo. Po navadi jih obložimo s koščki paradižnika in baziliko, uporabimo pa lahko tudi sir, olive ali namaz po želji.

Iz kosov starega kruha lahko pripravimo tudi okusne tople sendviče, kruhove kocke za juhe ali solate ali pa s paradižnikovo omako in sirom ustvarimo enostavno pico. Star kruh lahko tudi posušimo in zmeljemo ter tako dobimo kruhove drobtine.