Tudi najmanjši korak pelje na pravo pot! Oglejte si nekaj enostavnih predlogov, s katerimi vsak izmed nas lahko naredi majhen, vendar pomemben korak za čisto okolje.

Preveri, kaj lahko tudi sam narediš!

1. korak: Pij vodo iz pipe – to je prava izbira! Voda iz pipe je zdrava, naravna, dobra in sveža! Pa še okusna!
2. korak: Namesto plastičnih kozarcev raje uporabi steklene. Namesto plastičnega krožnika pa keramičnega.
3. korak: Zares potrebuješ plastično vrečko? Naredi svojo tekstilno! TUKAJ si poglej, kako! Tekstilna vrečka je odlična za v trgovino, šolo ali za na pot, lahko jo mnogokrat uporabiš in enostavno opereš, ko se umaže!
4. korak: Ločuj odpadke! Če ne veš, kam spada kateri odpadek, lahko TUKAJ pogledaš, kako ločujemo ali pa posamezni odpadek poiščeš v ABECEDNIKU ODPADKOV.
5. korak: Podari stara oblačila in igrače, ki jih več ne potrebuješ. Nekdo jih bo zelo vesel! V Krškem deluje poslovalnica Stare šole, kjer sprejemajo uporabne predmete in oblačila ter jih po simbolični ceni prodajo naprej. Lahko pa jih tudi sam podariš komu, ki jih potrebuje.
6. korak: Polomljenih ali pokvarjenih predmetov ni treba metati stran. Lahko jih popraviš ali pa iz njih narediš nekaj novega!
7. korak: Ti je od kosila ostal kruh? Ali pa olupki od jabolk, krompirja, pomaranč? Mogoče imaš doma stare piškote, ki jih nihče ne želi pojesti? Ne meči hrane stran! TUKAJ si poglej nekaj enostavnih receptov za mlade kuharje!
8. korak: Gibanje je zdravo! Ko je treba v šolo ali v mesto, se sprehodi ali zapelji s kolesom!

9. korak: Poigraj se z odpadki! Za vsak letni čas lahko izdelaš nekaj lepega za svoj dom! TUKAJ si lahko ogledaš nekaj predlogov za vsak letni čas!

10. korak: Odpadkov nikoli ne meči v stranišče! S tem lahko zamašiš cevi, onesnažiš vodo ali pa privabiš prebivalce kanalizacije, kot so podgane.

 

ZA NAJMANJŠE KORAKE

Pobarvanka in povezovanka

Besede v mreži