V primeru mikrobiološkega onesnaženja pitne vode se najpogosteje, kot prvi ukrep, priporoča prekuhavanje vode, ki je namenjena uporabi za pitje, kuhanje in pripravo hrane. Ukrep velja vse do ureditve ustreznih postopkov priprave vode oziroma odprave vzrokov neskladnosti.

Navodila o prekuhavanju vode

Voda naj vre 3 minute. Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja, naj voda ostane v isti posodi v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku, za pitje pa jo lahko uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Če je voda motna, jo moramo pred prekuhavanjem precediti skozi več plasti čiste tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo).

Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oziroma drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.

Podrobnosti na: http://www.nijz.si/sl/pitna-voda-priporocila-prebivalcem-v-primeru-onesnazenosti-vode.

Za vsa dodatna pojasnila in pomoč pri izvajanju omenjenih aktivnosti smo vam dosegljivi na telefonski številki 07 48 17 224.

Vprašanja uporabnikov glede prekuhavanja

Ali je treba s prekuhano vodo prati tudi solato in sadje?

Da, s prekuhano vodo operemo sadje, solato in vso ostalo zelenjavo, če jih pred uživanjem ne bomo toplotno obdelali.

Kako pomivamo posodo v primeru, ko je treba vodo prekuhavati?

V kolikor vaš pomivalni stroj omogoča pogrevanje posode na 66 stopinj Celzija za 10 minut, lahko posodo pomivamo v pomivalnem stroju. Če je voda kalna, pomivanje v pomivalnem stroju ni priporočljivo zaradi možne okvare stroja.

Ročno pomivamo v čim bolj vroči vodi, na koncu - po spiranju - pa posodo potopimo še v vodo s temperaturo 82 stopinj Celzija za eno minuto. Vodo jemljemo iz korita s pomočjo prijemalk, kuhalnic, žičnih košar, saj roke te temperature ne prenesejo. 

Pomembno: pri dojenčkih in imunsko oslabelih bolnikih je treba posodo pomivati s prekuhano vodo.

Ali je treba prekuhano vodo uporabljati tudi za osebno higieno (pranje zob, tuširanje, umivanje rok)?

Zobe si je treba umivati s prekuhano vodo. Upravljavec pa mora uporabnike posebej obvestiti, v kolikor je za tuširanje in umivanje rok treba vodo prekuhavati. (Vir: povzeto po navodilih NIJZ)